Antti Makkonen

Henrikin isä, Antti Makkonen syntyi Hanhijärvellä 15. päivänä marraskuuta 1799 talollinen Niilo Antinpoika Makkosen ja vaimonsa Susanna Sylvesterintytär Sairasen vanhimpana lapsena. Niilo Makkonen oli syntyisin Hanhijärveltä ja Susanna Sairanen Paakunalasta. He avioituivat 21.6.1798. Perheeseen kuului Antin lisäksi viisi tai kuusi nuorempaa lasta, viisi poikaa ja ilmeisesti myös tytär. Niilon vaimosta tiedetään vain sen verran, että Susannan van­hemmat olivat Sylvester Sairanen Paakunalasta ja El­vi Nousiainen. Susanna Sairanen jäi leskeksi kohta Laurin, nuorimman lapsista synnyttyä vuonna 1812. Kun vanhin poika  Antti, siis Henrikin isä, muutti Rantasalmelle torppariksi 12.1.1833, lähti äiti Susanna tämän mukaan asuen Antin luona kunnes kuoli vanhuuteen v 1854.

Kerimäellä vihittiin avioliittoon 4.7.1830 Hanhijärven kylästä oleva talollisen poika, nuorimies (Bds, uk) Antti Niilonpoika Makkonen ja  Haapaniemen kylästä oleva talol­lisen tytär, piika (Bdr, piga) Anna Grelsintytär Tervanen t. Tervonen. Näille puolestaan syntyi Susanna Mariaksi kastettu tytär 14.1.1831 ja Rantasalmelle muutettuaan lisäksi viisi muuta lasta. Anna Tervasen isä oli ilmeisesti talollinen Grels Tervain (tai Tervoin) Haapaniemestä ja äiti Aira Karakainen Toroppalasta. Nämä oli­vat avioituneet 14.12.1791. Heillä oli Annan lisäksi kolme poikaa.

Henrik Makkosen esi-isät on pystytty selvittämään aina 1500-luvulle saakka. Suvun van­hin tunnettu jäsen on Heikki Makkonen Hanhijärveltä. Hänet mainitaan Kerimäen pi­täjän veroluettelossa vuodesta 1541 lähtien 1580-luvulle asti. Tämän poika, Pekka mainitaan veroa maksavana talonpoikana viimeisen kerran 1598. Molemmat asuivat Hanhijärven kylän ta­lossa n:o 2. Oltuaan välillä Kupialassa Makkoset palasivat 1700-luvun alussa Han­­­hijär­vel­le taloon n:o 1, joka oli ollut Hanhi-suvun hallussa.